Behang is in vele kleuren en patronen leverbaar, iets wat u waarschijnlijk al wel wist! Hier leggen we nog het verschil uit tussen vlies-, vinyl-, glasweefsel- en papier behang.
Vlies- en vinyl behang
Vlies behang heeft een papieren of een vinyl toplaag met een rug van vlies. Het bevat geen belastende substanties en is ook biologisch afbreekbaar. Naast het gemakkelijk aanbrengen, is dit behang ook makkelijk te verwijderen van de muur. Het kan aangebracht worden door de wand in te smeren met behanglijm en vervolgens gelijk het behang er tegenaan te plakken. Hierdoor heb je geen behangtafel nodig omdat het eenvoudig te verwerken is. Vlies behang is ook sterker dan normaal papier behang. In sommige gevallen wordt dit type behang ook aangeduid als smartpaper. De meeste kleuren en patronen behang zijn nu gemaakt van vlies behang.
Vinyl behang heeft een papieren onderlaag met een vinyl toplaag. Daarin is er nog een verschil tussen de vinyl toplaag, geschuimd of vlak. De geschuimde versie is gevoelig voor opname van vuil en de vlakke toplaag is afwasbaar. Deze typen behang komen in baan breedtes van 53, 70 en 80 cm.
Papier behang
Papier behang is de traditonele behangsoort, met een boven- en onderlaag van papier. Dit is meestal een goedkopere behang en in vele kleuren verkrijgbaar. Het verwerken van dit behang is wel verschillend van vlies behang. Hierbij moeten de banen ingesmeerd worden met behanglijm en niet de wand.
Glasweefsel
Ook wel glasvlies en glasvezel genoemd. Dit is een basis behangsoort die overgeschilderd hoort te worden na het aanbrengen. Het is gemaakt van geperste of geweven glasvezel. Hiervoor moet er ook gebruik gemaakt worden van speciaal glasweefsellijm die aangebracht wordt op de muur. Glasweefsel behang kan over lichte scheuren in stucwerk aangebracht worden om verdere scheuren te voorkomen. Het is brandvertragend en stootvast. Dit wordt dan ook regelmatig in projecten toegepast! De banen van glasweefsel behang zijn 100 cm breed. De geperste variant staat ook bekend als renovlies, deze is helemaal vlak en heeft geen structuur.
Naast deze veel voorkomende behangsoorten is behang ook nog in andere versies verkrijgbaar. Dit kan zijn met natuurlijke materialen als linnen, jute, riet, bamboe, bananenblad en noem zo maar op. De rug is meestal van papier en de banen kunnen 90 cm zijn.
Woonstudio werkt met verschillende merken behang: BN, HookedOnWalls, Eijffinger, Casamance, Caselio, Casadeco, Noordwand, Dutch Wallcoverings en ons eigen merk Colors.
Een goed resultaat van je behangwerk valt of staat met een goede ondergrond. Net als met schilderen, moet je eerst de ondergrond goed voor behandelen. Denk dus denk niet dat problemen in de ondergrond ‘toch wel bedekt worden’, want deze kunnen later voor grote ergernis zorgen.
Waar moet je op letten? Een goede ondergrond is:
Droog: Wanneer de muren net gestukt zijn, zit er nog vocht in de muur. Verwarm de kamer en laat deze regelmatig luchten zodat het stuc kan drogen. Heb je last van plaatselijke schimmel of donkere vlekken, pak dit probleem dan bij de bron aan. Zorg voor het behangen dat de eventuele lekkage verholpen is.
Vast: De ondergrond voor behang moet sterk genoeg zijn om het behang te kunnen ‘dragen’. Gecraqueleerde en poederige ondergronden moeten eerst gefixeerd worden. Gebruik hiervoor een fixeermiddel dat diep in de ondergrond doordringt maar het oppervlak wel laat ademen. Ook oude verflagen die niet goed hechten kunnen voor problemen zorgen. Steek de verf helemaal af zover dat kan. Gipsplaten kunnen bij het verwijderen van behang problemen geven. De toplaag van gipsplaten is gemaakt van karton en kan plaatselijk los komen. Gebruik ook hier een fixeermiddel dat diep in de ondergrond doordringt. Dit zal het verwijderen van behang eenvoudiger maken.
Licht absorberend: Behanglijm moet in de ondergrond kunnen trekken. Dat lukt niet wanneer de ondergrond volledig is afgesloten. Ook een sterk zuigende ondergrond kan tot problemen leiden. Lijm een sterk zuigende ondergrond voor of fixeer deze met een middel met een diepte werking. Te sterk afgesloten lagen kunnen worden opgeruwd.
Glad: Hoe gladder en glanzender het behang, hoe gladder de ondergrond moet zijn. Zelfs een haartje van een behangborstel kan al zorgen voor onregelmatigheden in het behang. Deze onregelmatigheden zijn vooral goed te zien bij schuin lichtinval.
Schoon: Plak niet over oud behang, maar verwijder dit in zijn geheel. Vlekken op oud behang en oude lijmresten kunnen zorgen voor vlekken in het nieuwe behang.
Egale lichte kleur: Bij dun en lichtgekleurd behang kunnen kleurverschillen in de ondergrond zichtbaar zijn. Het heeft de voorkeur om de ondergrond één lichte kleur te geven. Bij donker behang is het juist verstandig om onder de naad de muur 1 keer te rollen in de kleur van het behang. Mocht er enige krimp van het behang ontstaan, dan zie je geen lelijke witte streep.
Fotobehang
Een mooie eigen foto of zorgvuldig uitgezocht afbeelding op je muur, dit is mogelijk met foto behang. In onze winkel hebben we verschillende boeken met mooi fotobehang op vliesrug. Ook kan je zelf een afbeelding aanleveren en op de gewenste maat laten afdrukken.
Behangcirkels zijn als een schilderij aan de muur. Maar dan nog strakker en moderner. Subtiel en een blikvanger tegelijkertijd. Kortom: behangcirkels zijn een aanwinst voor ieder interieur.
Merken
Interieuradvies? Maak een afspraak.